Co daje picie octu jabłkowego? Na co pomaga?

Naturalny ocet jabłkowy to absolutny must have w każdej kuchni. Jego spożywanie jest jednoznaczne ze wsparciem prawidłowego funkcjonowania organizmu na wielu płaszczyznach. Na co pomaga? Sprawdź!

Ocet jabłkowy – co należy o nim wiedzieć?

Ocet jabłkowy stanowi nieocenione wsparcie dla Twojego organizmu. Jest znakomitym kompanem skóry i włosów. Ponadto świetnie sprawdza się w duecie z wodą w roli środka, któremu nie jest straszny nawet najbardziej uporczywy brud. Nic więc dziwnego, że jest znany i doceniany już od pokoleń.

Fermentacja – to właśnie ona jest odpowiedzialna za wytworzenie naturalnego octu jabłkowego. Dzięki niej powstaje napój, który charakteryzuje się niesamowitym aromatem i aktywnością biologiczną. Do tego dochodzi kwasowość 5%. Musisz jednak wiedzieć, że kiedy mowa o naturalnie wytwarzanym occie, jest on gotowy do spożycia dopiero po dwóch latach. To właśnie tyle czasu potrzeba, aby doszło do pełnej fermentacji, która jest dwuetapowa. Dopiero po tym czasie jest on przelewany do ciemnych, wykonanych z grubego szkła butelek – po to, aby nie stracić swoich właściwości pod wpływem promieni słonecznych, jak również na skutek działania wysokich temperatur. 

W składzie octu jabłkowego od dobrych producentów znajdziesz wiele witamin, a wśród nich z grupy B (B1, B2, B6, B9), a takie jak A, C, E i D. Do tego dochodzą również cenne składniki mineralne, takie jak między innymi wapń, miedź, magnez, krzem, siarka, kobalt, krzem, molibden, mangan i potas. Istotną rolę w składzie pełni również biotyna, a ponadto znajdziesz w nim pektyny, enzymy i aminokwasy. 

Źródło: https://olini.pl/

 

Proces fermentacji octu jabłkowego – dlaczego trwa dwa lata?

Jak rozpoznać dobry, naturalny ocet jabłkowy? Po tym, że nie jest rozcieńczany wodą, a co za tym idzie, wyróżnia się wysoką zawartością cennych składników odżywczych, witamin i minerałów. Nie powinien także zawierać dodatku cukru. Naturalna słodycz pochodząca ze starannie wyselekcjonowanych gatunków owoców takich jak np. Antonówka, Szara Reneta czy Golden w zupełności wystarczy, aby uzyskać pożądane walory smakowe.

Nie bez znaczenia pozostaje także proces powstawania octu jabłkowego, który trwa stosunkowo długo. W praktyce mowa o ok. dwóch latach, a to wszystko z uwagi na zapewnienie prawidłowego przebiegu procesu fermentacji. Powinien odbywać się bez pośpiechu, w sposób naturalny, bez udziału sztucznych dodatków czy regulatorów smaku. Naturalna fermentacja gwarantuje powstanie octu jabłkowego aktywnie biologicznego. Możesz zauważyć, że pieni się lub gazuje – to znak, że ciągle pracuje, a co za tym idzie, zachowuje swoje właściwości prozdrowotne. Ponadto z czasem wzbogaca swój i tak już dość głęboki smak, co tylko działa na jego korzyść. Zmniejsza się natomiast jego kwasowość, a naturalne osady opadają na samo dno butelki. Dzięki temu możesz liczyć na klarowny, przejrzysty płyn, a to wszystko bez procesu filtrowania.

Czy ocet jabłkowy wspiera odchudzanie?

Przyjęło się, że ocet jabłkowy może być cennym wsparciem dla osób na diecie odchudzającej. Warto pamiętać o tym, że wspomaga procesy regulacji poziomu glukozy we krwi – spożywany przed posiłkami może przyczynić się do zmniejszenia skoków cukru po ich zjedzeniu. Dzięki temu procesy metaboliczne w Twoim organizmie będą zachodzić nieco szybciej, a co za tym idzie, skuteczniej spalisz nadmiar tkanki tłuszczowej.

Pamiętaj jednak o tym, że samo picie octu jabłkowego nie zadziała. Jeśli chcesz zgubić zbędne kilogramy, połącz aktywność fizyczną ze zdrową i zbilansowaną dietą. Dobrej klasy ocet jabłkowy będzie jej bardzo cennym elementem – zwłaszcza na redukcji. Spożywanie go m.in.:

  • wspiera procesy trawienia i pracę jelit,
  • daje uczucie sytości,
  • wspomaga proces spalania tłuszczu,
  • zwiększa pragnienie na wodę, a więc pomaga w piciu jej właściwej ilości,
  • reguluje poziom cukru we krwi,
  • niweluje ochotę na słodkie “małe co nieco”,
  • wspomaga produkcję soków żołądkowych,
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia efektu jojo.
Źródło: https://olini.pl/

 

Ocet jabłkowy i jego wpływ na skórę

Naturalny ocet jabłkowy jako element pielęgnacji skóry? Brzmi dość zaskakująco, jednak jak najbardziej ma rację bytu. Kosmetyki z jego dodatkiem to znakomite wsparcie dla kondycji skóry twarzy. Pamiętaj jednak o tym, aby stawiać tylko i wyłącznie na produkty bez sztucznych dodatków i konserwantów – w ten sposób minimalizujesz ryzyko wystąpienia podrażnień. Najlepiej, aby były niefiltrowane i nieoczyszczane – to jasny sygnał, że zawierają moc właściwości cennych dla Twojej skóry.

Na jakie efekty możesz liczyć stosując ocet jabłkowy na skórę? Nabiera zdrowego i promiennego wyglądu. Powstaje mniej wyprysków, a zmarszczki zostają nieco spłycone. Możesz także liczyć na redukcję przebarwień i zaczerwienienia. Ponadto przywrócić swojej skórze prawidłowe pH i przyczynisz się do odbudowy jej płaszcza ochronnego.

Wpływ octu jabłkowego na zdrowie 

Ocet jabłkowy to znakomite wsparcie dla układu immunologicznego. Zawarte w tzw. matce octowej bakterie i droższe działają jak naturalne probiotyki, chroniąc Twój organizm przed drobnoustrojami chorobotwórczymi. Ponadto może pomóc Ci w zwalczeniu pierwszych objawów infekcji, a stosowany podczas domowych inhalacji może przyczynić się do rozrzedzenia wydzieliny zalegającej w zatokach. Oprócz tego wspomaga procesy trawienne, reguluje poziom kwasu żołądkowego, a u niektórych skutecznie minimalizuje dolegliwości żołądkowe takie jak np. refluks.

Total
0
Shares
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Prev
Naturalne sposoby na pokręcenie włosów i zagęszczenie fryzury

Naturalne sposoby na pokręcenie włosów i zagęszczenie fryzury

Każda z nas marzy o pięknych, błyszczących włosach z naturalnymi, trwałymi

Next
Dbając o zdrowie maluchów: przewodnik po probiotykach dla dzieci

Dbając o zdrowie maluchów: przewodnik po probiotykach dla dzieci

Nie jest tajemnicą, że dzieciństwo to etap pełen przygód, odkryć , ale także